TechnokultúraHálóVállalati tájakKibertérVirtuális horizontokHiperdimenzióHome PageHuEn
A Home Page egy alternatív archívum, amely a C³ Alapítvány net art gyűjteményére alapul, célja a korai net art művekből eredő szabad és utópisztikus internet-vízió bemutatása.
Az 1990-es évek második felében a weboldalak kísérleti platformot kínáltak a művészi kísérletezéshez. A tervezési elvek és az, hogy hogy kell kinéznie egy oldalnak még nem voltak kőbe vésve, ezért az internet által kínált művészi szabadság lehetősége az alkotókat izgalmas és egyedi munkák létrehozására ösztönözte. Az alapvető Html-tudás elérhető volt, csináld-magad alapú, és megvolt benne az ígéret, hogy az egész egyszer majd a jövőben valami naggyá válik. A C³ Alapítvány rezidens művészei, munkatársai és együttműködői is gyakran foglalkoztak ezzel a médiummal, az alapítvány net art gyűjteményének nagy része ennek megfelelően a kilencvenes évek közepéről származik.
A C³ Alapítványnak kicsi, de jelentős net art gyűjteménye van. Ezeknek egy része még ma is elérhető, mások már nem működőképesek. A Home Page-t ihlető korai weboldalak között van olyan, melyet nem művészeti szándékkal hoztak létre, de ennek ellenére ezek az oldalak is segítenek megérteni a korai webdesign működési elvét. A művészi céllal készült weboldalakat motivációik szerint lehet kategorizálni, van, amelyik dokumentációs vagy beszámoló platformként működött, volt, ahol a cél a világgal való kommunikáció alternatív módjának kialakítása volt, de voltak olyanok is, amelyek az egyre inkább online hálózatosodó világgal kapcsolatos aggodalmak kifejezésére szolgáltak. Figyelmeztetéseik nem voltak alaptalanok, hiszen fejlődése során az internet egyre sematikusabbá és egyre inkább kereskedelmi jellegűvé vált.
Ha a gyűjteményt 2022-ben szemügyre vesszük, a web fejlődése nagyon gyorsnak érződik, sok webes platform és megoldás elavultnak tűnik. Számos weboldal, vagy azok egy része már nem felfedezhető, annak ellenére, hogy ezekben a korai munkákban megőrizhető művészi érték van, különösen a napjainkban felgyorsuló digitális tartalomgyártást tekintetbe véve.
Erre alapozva, a projekt a magyarországi internetes művészet kezdeti szakaszából (1993–2001) származó netalapú alkotások szubjektív újrafelidézését célozza meg. Fridvalszki Márk képzőművész és Tüdős Anna kurátor egy új net art művet hoztak létre Home Page címen, mely dokumentálja a művészi kutatás folyamatát. A mű egyben reflexió is arra, hogy a hasonló, a világ különböző gyűjteményeiben található korai műalkotások gyakran nem tudnak átesni egy restaurálási folyamaton, mivel a net art restaurálása körüli kérdések végtelenek, az erőforrások pedig szűkösek. A Home Page hasonló elvek alapján működik, mint a korai net art művek, kisajátítja jellemvonásaikat, és az információk útvesztőjén keresztül időutazásra hívja a látogatót a művek eredeti kontextusához. Így őrzi meg a korai net art művek esszenciáját, történetét, a szabadság elemét és a grafikai tervezés erejét egy utópisztikus pillanatban, az internet hajnalán. A weboldal a net art alkotásokat Kömlődi Ferenc írásaival (Fénykatedrális, 1999) kontrasztba állítva kínál teret az elmélyüléshez és a művek korszellemének és logikájának mélyebb megértéséhez.
Impresszum

Design, koncepció, fejlesztés: Fridvalszki Márk, képzőművész; az utópisztikus víziók társadalomra gyakorolt hatását vizsgálja >>>

Kurátor, kutatás, fordítás: Tüdős Anna, szabadúszó kurátor; a technológia kortárs társadalomban betöltött szerepéről szóló diskurzusokat kezdeményez

Zene, Hiperdimenzió: Janky Előd, zeneszerző >>>

Ez a projekt a NEW MEDIA MUSEUMS: Creating Framework for Preserving and Collecting Media Arts in V4 2021–2022 projekt keretében jött létre.

FEL!