Technokultúra+Háló+Vállalati tájak+Kibertér+Virtuális horizontok+Hiperdimenzió+Home Page+Hu+En

Az első heurisztikus felkiáltásom az volt, hogy ez „Ablak a világra!”

Erdély Dániel, webfejlesztő, feltaláló
Seres Szilvia interjúja Erdély Dániellel >>>

Gróf Ferenc, Co Pi, 1999, videó, 3’25 >>>

1992 – A CERN hivatalosan is bejelenti a World Wide Web-et, amely az internet multimédiás része lesz. A WWW dokumentumok egy új, HyperText Transfer Protocol (HTTP) segítségével továbbíthatóak, az új formátum neve HyperText Markup Language (HTML).

1993 – Az NCSA (National Center for Supercomputer Applications) bejelenti Marc Andreessen által fejlesztett Mosaic grafikus webböngészőt és navigációs programot. >>>


Amikor megjelent 1993-ban a web, kiderült hogy nem kellenek hozzá nagy számítógépek. Elég hozzá csupán egy szövegszerkesztő, és tudni kell, hogy mit akarsz csinálni.
Szegedy-Maszák Zoltán
Seres Szilvia interjúja Szegedy-Maszák Zoltánnal >>>

Az 1993-ban elérhetővé váló Mosaic webböngésző már lehetővé tette szövegek, képek, hangok és rövid animációk egy lapra rendezését. Erre az adottságra reflektáltak az internetet elsőként alkotói eszközként használó képzőművészek, elsősorban a nemzetközi net.art mozgalom alkotói. A HTML szerkesztőfelületek és képszerkesztő programok eszköztára 1996-tól kiegészült a JAVA, a Flash és a dinamikus HTML eszközeivel. (...) A webszerkesztés és webdizájn tehát 1996 környékén a kreativitás csúcsára érkezhetett, melyet a 2000-es években megjelenő portálok, blogok, portfólióoldalak sablonszerű oldalszerkezetei váltottak fel, átadva a terepet a Web 2.0-nak, avagy a Lialina (Olia) által „vernakuláris” webnek nevezett internet korszakának.
Barkóczi Flóra
Barkóczi Flóra, Az Artpool website mint integrál-projek, 2020 >>>

Jófejű István, Függőleges / Vízszintes, 2004, videó, 3’24 >>>

Web design történelem >>>